Svenska Hockeyligan

Svenska Hockeyligan (SHL) är den högsta ligan i ishockey för herrar i Sverige. Inför säsongen 2013/14 bytte ligan namn från Elitserien till SHL. Ligan grundades 1975 men svenska mästare i ishockey har utsetts på olika sätt sedan 1922.

SHL består av 14 lag. Säsongen inleds i mitten av september och avslutas i mars året därpå. Under den sista matchdagen i grundomgången spelas alla sju matcher samtidigt. Totalt spelas 52 omgångar i grundserien. Alla lag möter varandra fyra gånger, två gånger hemma och två gånger borta. Matcher kan spelas alla veckodagar.

En match består av tre perioder på 20 minuter vardera. Om det är oavgjort efter 60 minuter blir det förlängning (sudden death) med tre spelare från varje lag. Förlängningen spelas i max 5 minuter. Om inget lag gör mål under förlängningen blir det straffläggning. I straffläggningen har lagen tre straffar var, som de turas om att lägga. Det lag som sätter flest straffar vinner matchen. Är det fortfarande oavgjort efter dessa straffar fortsätter straffläggningen med en straff vardera tills det blir ett avgörande.

Varje match ger poäng. Lag som vinner matchen under ordinarie tid får tre poäng. Vid oavgjort resultat under ordinarie tid får lagen ett poäng vardera. Det lag som sedan vinner efter förlängningen eller straffarna får ytterligare ett poäng. Det lag som har högst poäng efter grundserien blir seriemästare. Vinsten ger en bonus på 1 miljon kronor. Under slutspelet får laget dessutom fördelen att få spela på hemmais i de avgörande matcherna.

De sex högst rankade lagen efter grundserien går direkt till slutspelet. De fyra lag som placerat sig på plats 7-10 i grundserien får spela åttondelsfinaler om de två sista platserna i slutspelet. Det lag som placerat sig som nummer sju får möta det lag som slutat som nummer tio. Lag åtta och nio möts. Åttondelsfinalerna består av tre matcher, där de lag som först vunnit två matcher går vidare till slutspelet.

De två lag som slutade sist i grundserien, plats 13-14, får i ett direktkval möta de två bästa lagen från Hockeyallsvenskan, den näst högsta serien i svensk ishockey. De möts i bäst av sju matcher. Vinnarna får spela i SHL och förlorarna får spela i Hockeyallsvenskan nästa säsong.

Slutspelet består av kvartsfinal, semifinal och final. Upplägget i samtliga finaler är sju matcher, där segraren är det lag som först har vunnit fyra matcher. De högst rankade lagen i grundomgången möter de lägst rankade. Lagen med högst ranking får fördelen att spela på hemmais i fyra av de sju matcherna. Det gäller den första och den tredje matchen, och om det är nödvändigt den femte och den sjunde matchen.

Det lag som vinner finalen blir svenska mästare och får Le Mat Trophy eller La Mat-pokalen. Pokalen har delats ut sedan 1926. Om man räknar från år 1922 är det Djurgårdens IF som har flest titlar, 16 stycken. Om man istället räknar från och med Elitseriens start år 1975 är det Färjestads BK som är mest framgångsrika med sina nio titlar.

SHL är en av de mest populära sportligorna i Sverige med både höga tittarsiffror och besökssiffror. Genom åren har det ofta diskuterats hur många lag som ska ingå i ligan. När Elitserien startade år 1975 bestod ligan av tio lag. 1987 utökades ligan till 12 lag och sedan 2015 består ligan av 14 lag.